Grenzeloos Gunnen op de korrel

Inmiddels is er een discussie op een bepaalde groep binnen linkedin: binnenlands bestuur, over dit rapport.

Het eerste wat opvalt is het aantal reacties. Kortom, het leeft. Wat mij erbij opvalt is dat er niet alleen mensen uit Groningen reageren, maar ook veelal landelijk.

Ook zijn er een aantal artikelen in diverse kranten verschenen en lijkt het erop alsof de minister Plasterk Groningen tot pilot wil maken, als blauwdruk voor de andere provincies.

Wat in de discussie ook veelvuldig aan de orde komt, is of de provinciegrenzen niet dienen te worden herzien. En ook ik heb daarbij twijfel. Het advies gaf aan dat er ook sociaal economisch moet worden gekeken en dat kan niet, wanneer je dit gaat beperken door provinciegrenzen. Kijkend naar onze gemeente, weten we allemaal dat we hier het meest afhankelijk zijn van Drachten. Waar gaat men winkelen, waar gaat men uit, waar gaan de kinderen naar school, waar werkt het merendeel. Wanneer men deze vragen gaat beantwoorden, komt men uit op Drachten. Niet op Grootegast, niet op Leek, niet op Zuidhorn.

Nu kun je de commissie, die dit advies heeft gemaakt, nog niet eens de 'schuld' geven van het uitvoeren van het onderzoek binnen de provincie, gezien het feit dat de provincie opdracht heeft gegeven tot dit onderzoek. En komt er weer om de hoek: wie betaalt, bepaalt.

Mocht u de discussie willen volgen  linkedin