CU Marum toch tegen herindeling?

Woensdag 20 maart hadden we weer een raadsvergadering. Op de agenda stond niet heel veel spannends, behalve de bekendmaking van onze nieuwe burgemeester.

Doch, ondanks het feit dat het een vrij vlakke agenda was, waren er toch een aantal benoemenswaardige feiten.
Er werd een motie ingediend dhr Holsappel van de CU over het voornemen van de minister over het minimum aantal leerlingen van 100 op een school en de daaraan vastzittende conclusie wanneer een school dient te sluiten. Tot mijn verbazing meldde dhr Holsappel dat het niet zo kan zijn in een plattelandsgebied dat scholen aan een dergelijk getal vastzitten en een school zelf dient te kunnen bepalen wanneer deze dient te fuseren, danwel te sluiten. Ook maakte hij kenbaar dat hij vindt dat de minister hierin veel te ver gaat en niet de norm voor sluiting van een school van 23 leerlingen naar 100 leerlingen kan opleggen.
Het was of dhr Holsappel de argumenten aanleverde waarom we niet willen herindelen. Fijn dat de CU dit nu ook inziet. Nu weten we natuurlijk allemaal dat dhr Holsappel werkzaam is in het onderwijs, dus bij mij kwam de uitdrukking omhoog: het hemd is kennelijk nader dan de rok...

Nog een bijzonder element vond ik het amendement van de PvdA, in de persoon van mw Grit. Niet het amendement op zich, want dat was een uitstekend voorstel. Doch de respons van dhr Stomphorst was uitzonderlijk te noemen. Hij wilde namelijk weten welke financiƫle gevolgen dit wijzigingsvoorstel had. Uit de antwoorden van zowel mw Grit als wethouder Vos bleek dat dit zeer beperkt zal zijn. Evengoed volgde er nog een vraag op van Harry Stomphorst.
Het uitzonderlijke zit er in dat de VVD, in persoon van dhr Stomphorst nogal ageert tegen GBM wanneer er om een extra controle van een externe accountant gevraagd wordt op het centrumplan. Dit gaat immers om miljoenen. Maar nu het gaat om voor de minder bedeelde inwoners wat extra's te doen, gaat dhr Stomphorst plotsklaps op de centen zitten.

Onze nieuwe burgemeester, Henk Kosmeijer, is aangekondigd. Daar krijgen we een hele goede burgemeester aan. Ik heb daar het volste vertrouwen in!
Ik heb deel uitgemaakt van de vertrouwenscommissie en kan u verzekeren dat dit een uitermate zorgvuldig traject is geweest, en deze kandidaat er met kop en schouders bovenuit stak.