Thema avond Jeugdzorg

Afgelopen woensdagavond hadden we als gemeenteraad een openbare thema-avond over Jeugdzorg. Hierbij kwamen een aantal zaken aan de orde. We kregen eerst een rondleiding door de nieuwe BredeSchool in Nuis, en deze is in 1 woord: Prachtig. Mooi gebouw, nog duurzaam gebouwd ook, dus niets op aan te merken. Binnen budget ook nog, maar we hoorden dat dit deels te maken heeft met marktwerking. Kortom,omdat de hele bouwsector onder druk staat, kon dit binnen budget.
Ook een eye-opener…
Hierna ging de thema-avond voort in de Vrijborgh, met presentaties van evaluatierapporten en meer. Ook natuurlijk werd het rumoer rond de peuterspeelzalen aangehaald. De wethouder kwam even onder vuur te liggen d.m.v. een vraag van collega-raadslid Holsappel. Helaas werd er geen duidelijk antwoord gegeven door de wethouder. Dan merk je al als relatief nieuw raadslid hoe snel je went aan erom heen lullen, want ondanks het feit dat ik het wel had gehoord en voor mezelf aantekeningen heb gemaakt om hier nog eens rustig op terug te komen,had ik me er geeneens heel erg aan geƫrgerd.

Na de vergadering werd ik aangesproken door een ouder en deze meldde me dat hij toch wel teleurgesteld was over deze houding van de wethouder. Dat hij hierdoor teleurgesteld was in de politiek.En daar heeft de man natuurlijk gelijk in. Je kunt niet van inwoners verwachten dat ze ‘blij’ zijn met een ontwijkend antwoord. Dat dit in de politiek aan de orde van de dag is, is bekend. Maar juist als je een openbare bijeenkomst houdt, om de inwoners meer te betrekken bij alles wat zich afspeelt in de gemeente, moet je als houder van de wet zorgen dat het helder is wat je zegt. Als je niets wilt of kunt zeggen om welke reden dan ook, is het preferabel om dit ook gewoon te melden.
Dat is transparantie. Dat is duidelijk. Een antwoord geven, wat veel woorden bevat, maar niets zegt, is niet te pruimen. Zeker als deze inwoners de moeite hebben genomen om een brief te sturen naar alle raadsleden, waarin haarfijn staat wat een evt andere oplossing is, en die hele brief gewoon negeren, valt niet goed.
Mijn indruk is dat de politiek de mond wel vol heeft van transparantie, maar als puntje bij paaltje komt, vinden ze het simpelweg lastig. Ik hoop mij hier niet aan te bezondigen. Mocht u mij hierop betrappen, schroom niet en meld me dat. Ook ik ben menselijk en kan derhalve fouten maken, maar ik wil
ze dan ook zeker toegeven.